Én håndkirurg hjælper næppe

DF lover og skuffer. Sen”sommerens” afsløring af, at DF taler med 2 tunger er nok ikke den store overraskelse for mange af os, der følger kommunalpolitikken på nærmeste hold. DF står i store træk bag nedskæringerne i ældreplejen, der er en naturlig konsekvens af de fortsatte besparelser i de kommunale budgetter.

Det må alligevel overraske, at partiet så støtter den netop indgåede aftale mellem regeringen og KL. Her skal det bemærkes, at DF stod last og brast før A og B reddede den bagerste del af regeringens korpus. I valgkampen lovede DF løft i den kommunale service på 0,8 % - i runde tal 2 mia. kr. Nu er det forvandlet til et minus på 2,5 mia. Samtidig er øremærkningen af den ene mia. kr. til ældreområdet, som den tidligere regering blev påtvunget, sløjfet – også med DFs velsignelse.

Nu forlyder det så, at ældreområdet bliver et tema i finanslovens forhandlinger. Må man spagfærdigt erindre om, at finansloven almindeligvis vedtages efter at kommunerne har lagt deres budgetter. Det kunne tyde på, at afsløringerne af DFs tungetale kommer som en overraskelse for selv partiets topfolk. Det bliver næsten helt patetisk, når Peter Skårup konstaterer: ”Vi udsteder en retning, vi vil gerne give flere penge til de ældre.” Jeg er ikke sikker på, at selv en erfaren håndkirurg kan rette de mange skæve fingre ud, som DF efterhånden har raget til sig.

Nu har DF lige misset en gylden mulighed for at sikre de ældre ved at stemme for aftalen, men for 2016 har Venstre så måttet acceptere at der skal være en tilbageførsel af 1,9 mia. kr. til kommunerne. Skal vi her se DFs ”blodpenge” brugt til at uddele milde gaver til områder, der møder kritik i offentligheden, så er det da bare om at få startet kampagnerne i interesseorganisationerne, så man ikke i sidste ende bliver tabt bag af vognen. For ifølge aftalen er det tilsyneladende kun i 2016 tilbageførslen bliver aktuel. 

9-8-2015 - Arne Ebsen
Blog fantasien fri Arne Ebsen blogger om lokalsamfundet og demokratiopfattelsen
Én håndkirurg hjælper næppe
Mødeindkaldelse og materialer til generalforsamlingen
Fra strejke til stress
Tal i tal
Spekulativ budgetlægning?
Læs Arnes blog på Danske Kommuner
Hvor havner vi henne?
10 år med spildt uddannelsespolitik

Alle emner